Recept: Appels vullen

Recept: Appels vullen Middeleeuwse kookboeken bevatten onalledaagse recepten: zwanenhals, reiger, ‘scapin roede’ (schapenpenis) en ook ‘kop van een everzwijn’. Herkenbaarder is deze.

Gelezen door Louise Fresco
Om appelen te vaerzene

Men neemt appelen onghequetst ende snijter af een blat boven dunne ten staerte waert, ende den steert daer toe. So hebt een yserin crauwelkijn wel snijdende ende cleene, omme daer mede te ruymene den appel, dat die pellen niet en breect. Ende dan vulten met vaersele, ende nemet blat metten steerte, ende verdicht den apple alsoo hi te voren was, ende hechtene met eenen houten pynekene. Ende dan doet in heeten smoute den appel zieden, ende dan sukerse alsoot behoort.
Die vaersel wille maken die neme barghin vleesch mager ende vet, wel ghezoden, ende eyeren hart ghezoden, ghecapt te gadere. Doet in eenen mortier ende wrivet wel, ende doeter toe goede dragye, peper, soffraen, cruuds ghenouch, sout te passe.
Om appels te vullen

Neem onbeschadigde appels en snijd daar aan de bovenkant bij de steel een dun plakje af, samen met de steel. Dan moet je een goed-snijdend ijzeren krabbertje hebben, om daarmee de appel uit te hollen, zó dat de schil niet kapot gaat. Vul de appel dan met de vulling, neem de schijf met het steeltje, maak de appel dicht zoals hij was, en maak alles vast met een houten prikkertje. Kook de appel dan in heet vet, en strooi er dan suiker over zoals gebruikelijk.
Wie vulling wil maken neemt mager en vet varkensvlees, goed gekookt, en hardgekookte eieren, gehakt en dooreengemengd. Doe dat in een vijzel en wrijf het goed fijn, doe er goed suikerwerk bij, peper, saffraan, voldoende kruiden en zout naar smaak.